O kompaniji Valeryd

Istorija kompanije Valeryd počinje 1958. godine kada je poduzetnik Sige Adolfson (Sigge Adolfsson) iz mjesta Vedum zamolio braću Bernt i Per-Ove Larson (Bernt i Per-Owe Larsson) iz mjesta Larv da mu pomognu. Želio je prikolicu koju bi mogao da pričvrsti na svoj automobil. Ta prikolica je morala da bude laka kako bi mu olakšala svakodnevne poslovne obaveze koje su podrazumijevale putovanje do različitih farmi gde je prikazivao svoje proizvode.

Braća Larson su tada imali automehaničarsku radionicu i bili su iskusni u pretvaranju prikolica kamiona u prikolice za traktore. Oni su prihvatili izazov koji im je postavio Sige Adolfson i za tili čas je ispred radionice osvanula prva laka prikolica bez kočnice. Ispostavilo se da je potražnja za ovakvom vrstom prikolice velika, a zahvaljujući tome, posao braće Larson se toliko razvio da su morali da ga izmjeste.

Odlučili su da se presele u grad Valeberg, koji je udaljen šest kilometara od Larva i nalazi se u blizini grada Rida. Braća su onda novoj kompaniji dali ime po imenu ove oblasti — ValeRydssläp (prikolice ValeRyd). U narednim godinama, masovna proizvodnja prikolica bila je osigurana, pa su počeli da proizvode i prikolice za prevoz automobila, brodova i konja. Prva prikolica za prevoz konja sa V rudom napravljena je u fabrici 1967. godine. Tokom šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina, posao braće Larson i kompanije Valeryd još više se razvio. Do 1991. godine više od 10.000 prikolica proizvedeno je u fabrici kompanije Valeryd, a ono što je najimpresivnije jeste činjenica da je mnogo njih još uvijek u upotrebi!

Magnus Larson, sin osnivača Per-Ove Larsona i današnji vlasnik Valeryd grupe, odrastao je samo 200 metara od fabrike, i to mu je mnogo značilo:
„Imam puno sjećanja na proizvodnju, zavarivanje, sklapanje i završnu obradu prikolica, uglavnom zelene boje, sa jakim, zavarenim čeličnim okvirima i drvenim ivicama i podom. Počeo sam da radim u proizvodnji veoma rano, kada sam imao 10 godina, i dobijao sam jednu švedsku krunu za svaku gumu koju sam stavio na točak i naduvao. Koristeći obični ručni alat, uspijevalo mi je da naduvam 30 guma za sat vremena i tako zaradim čitavih 30 kruna. Na taj način sam još kao dijete naučio da se rad isplati.“

U porodičnom poslu svaka generacija daje svoj pečat poslovanju. Magnus Larson je veoma brzo shvatio da postoji ogromno tržište rezervnih dijelova za lake prikolice. Kompanija Valeryd počela je da razvija određeni koncept kako bi zadovoljila tu potražnju.

Kompanija Valeryd će 2018. godine obilježiti 60 godina poslovanja.

Valeryd posluje u sledećim zemljama i jezicima