Plinski amortizeri, pritisni plinski amortizeri

Kako bi se što lakše objasnilo šta su plinski amortizeri, oni bi se mogli nazvati i „plinskim ublaživačima“. Stvara potpuno isti pritisak kao običan kompresioni amortizer, ali ima mogućnosti ublažavanja. Osnovna oblast primjene plinskih amortizera podrazumijeva kontrolirano otvaranje i zatvaranje prije svega bočnih zidova prikolice, gepeka i hauba automobila, brodova, auto prikolica, kamp prikolica, mašina i poljoprivrednih mašina. Plinski amortizeri omogućavaju funkcioniranje ovih dijelova i uređaja, dok vozilo radi neometano i efikasno.

Široka oblast primjene

Plinski amortizeri imaju veliku i široku oblast primjene. Pored navedenih primjena, plinski amortizeri koriste se za opremu u zdravstvenom sektoru, industriji namještaja, za ventilacione klapne i različite vrste uređaja, električne opreme i dijelova mašina. Spisak je veoma dug i obuhvata sve industrije. Plinski amortizeri su se pokazali kao veoma korisni i mogu da uštede mnogo truda.

Dodatne namjene

Jedna od dodatnih primjena jeste podizanje vrlo teških dijelova rukama uz pomoć plinskog amortizera, tj. plinskog ublaživača. Nazovite nas ako želite da saznate više o tome ili ako su vam potrebne dodatne informacije.

Moguće primjene plinskog amortizera su mnogobrojne. Vaše inovacije i ideje mogu zajedno sa plinskim amortizerom stvoriti funkcionalne proizvode. Jedina granica je granica vaše mašte.

Tehnički podaci

Plinski amortizer se sastoji od cilindra, klipnjače, klipa i semeringa. Napunjen je azotom pod visokim pritiskom kako bi se stvorila suprotstavljena sila od najviše 2500 N. Azot je plemeniti gas, što znači da nije otrovan, nije zapaljiv i ne može eksplodirati. Pored azota, u plinskom amortizeru nalazi se i mala količina ulja. Ulje plinskom amortizeru obezbjeđuje optimalnu podmazanost, kao i hidraulično ublaženje pri udaru.

Plinski amortizeri ne zahtijevaju održavanje. Klipnjača se ne smije podmazivati mašću ili uljem. Ona se ne smije farbati, ali je treba zaštititi od udara.

Plinski amortizeri Valeryd prilagođeni su tako da mogu da rade na temperaturama od -35 do +90 stepeni Celzijusove skale. Plinski amortizer se ne smije pregrijavati ili izlagati otvorenom plamenu.